Setiap daripada kita pasti pernah berdepan dengan individu yang boleh diketegorikan sebagai biadap. Dalam urusan profesional pun kita boleh bertemu dengan orang yang tiada etika dan sengaja biadab.

Apakah cara untuk berdepan dengan mereka?

Di sini saya berikan 5 tip yang saya amalkan untuk berdepan dengan orang begini.

Tip ini dikongsikan berdasarkan pemahaman bahawa “Kita tidak boleh ubah atau urus mereka. Kita hanya boleh kawal reaksi sendiri.”

 

1. Stay Calm

Hitung 1 hingga 10 di dalam hati secara perlahan-lahan. Sambil itu, tarik nafas sedalam mungkin dan sebut di dalam hati “tidak berbaloi untuk biadap dengan biadap”. Kemudian hembuskan nafas. Menarik nafas yang dalam menghantar mesej kepada otak untuk bertenang.

2. Stand Still

Usah kerap ubah posisi badan! Berdiri dalam keadaan relaks di hadapan orang itu. Posisi berdiri relaks ini menyampaikan mesej bahawa diri kita tidak rasa takut. Posisi ini juga membuktikan kepada orang itu kita bersedia untuk memberi sepenuh perhatian kepadanya.

3. Silent To Listen

Pada minit-minit awal berdepan dengan orang yang biadap kunci mulut dari berkata-kata. Dengar apa yang dituturkan dan cari isi percakapan. Ingat! cari isi, abaikan emosi. Berdiam diri pada peringkat awal ini juga bagus untuk elak kita daripada tersalah cakap.